Domein Autoriteit: wat je zeker moet weten

Domein Autoriteit

De domein autoriteit (DA) is een handige indicator om de kwaliteit van het linkprofiel van je website te beoordelen, hoewel er soms verwarring over bestaat. In dit blogartikel duiken we dieper in op de berekening van deze score en welke invloed je hier zelf op kunt uitoefenen.

Wat is domein autoriteit?

Een aantal jaren geleden introduceerde Moz een tool waarmee je kunt voorspellen hoe goed je website of webpagina kan presteren in zoekresultaten. Deze voorspelling wordt uitgedrukt in domein autoriteit, of kort gezegd DA. Hiervoor wordt er een getal gebruikt van 1 tot 100. Een nieuwe website start altijd met een DA van 1. Hoe hoger je DA, hoe groter de kans dat je goed zal ranken. Het interessante is dat DA een logaritmische schaal gebruikt, wat betekent dat het makkelijker is om van een DA van 10 naar 20 te gaan dan van 80 naar 90.

Verschillende factoren hebben invloed op de DA van je website:

 • Het aantal linkdomeinen
 • Totale aantal backlinks
 • Kwaliteit van deze links en domeinen
 • Ankerteksten
 • Followed/ Nofollowed links
 • Top level domein
 • Domeinnaam
 • Spam score
 • … 
Domein Autoriteit

Moz combineert al deze gegevens met Google SERP om een nauwkeurige score aan je website te geven. Belangrijk om zeker te benadrukken is dat DA niet naar de inhoud van je website kijkt, maar alleen naar je linkdata. Het heeft geen invloed op je ranking in zoekresultaten, aangezien Google geen gebruik maakt van deze score.

Verschil met Pagina Autoriteit

Terwijl DA de autoriteit van je hele website berekent op domeinniveau, richt Pagina Autoriteit zich op paginaniveau met dezelfde factoren. Het voorspelt hoe goed een specifieke pagina zal ranken in de zoekresultaten.

Wat maakt een goede Domein Autoriteit?

Kwalitatieve links vormen de kern voor een hoge DA. Websites met veel van dit soort links hebben over het algemeen een hogere Domein Autoriteit. De hoogste zijn weggelegd voor de Facebooks, Wikipedia’s en Bols van het web. Het is belangrijk om niet obsessief te streven naar een extreem hoge DA, aangezien dit niet direct je ranking beïnvloedt, maar eerder een indicatie geeft.

Gebruikt je DA om de kracht van je website en links te vergelijken met die van concurrenten. Onderzoek waarom zij een hogere DA hebben en probeer die waardevolle links ook te krijgen. Probeer de afstand tussen jou en je directe concurrenten te vergroten. Het is bijna onmogelijk om tussen de grootste websites van het internet te concurreren op DA niveau, dus kijk naar concurrenten van je eigen soort.

Hoe verbeter je de Domein Autoriteit van je website?

Dit brengt ons bij linkbuilding. Het verkrijgen van kwalitatieve links is cruciaal voor het verbeteren van je DA. Onderzoek de concurrentie op je zoekwoorden, leer van hen en verbeter je algemene SEO om beter te gaan ranken.

Bij het krijgen van nieuwe links is het streven naar follow links belangrijk, omdat deze linkwaarde doorgeven aan je Domein Autoriteit. Nofollow links draagt hier niet aan bij. Regelmatig kwalitatieve content plaatsen op je website is ook essentieel voor linkbuilding en om aan andere websites een reden te geven om naar jou te linken.

Plotse daling van Domein Autoriteit, wat nu?

Aangezien DA een relatieve score is die constant wordt vergeleken met andere websites, kan het voorkomen dat je score plots verandert. Lagere DA’s kunnen sneller fluctueren. Het is niet altijd makkelijk om de oorzaak te achterhalen. Deze opgesomde factoren kunnen hier invloed op hebben:

 • De nieuwe links van je website zijn nog niet opgenomen in de indexering.
 • De nieuwe links zijn nofollow en dragen dus niet bij aan je DA.
 • De websites met een hogere DA hebben plots een grote linkgroei ondergaan.
 • Moz heeft meer of minder linkdomeinen gecrawld dan de vorige keer
 • … 

Conclusie

Domein Autoriteit is geen absoluut getal, maar eerder een soort vergelijkingsscore. Let regelmatig op je DA, probeer het verschil met concurrenten te vergroten en focus op een goed onderbouwde SEO voor je website. Het streven naar een perfecte DA van 100 is niet realistisch, een gezonde websitestructuur en linkprofiel zijn belangrijker. 

Wil je jouw website naar een hoger niveau brengen? Contacteer ons dan zeker!