Mobile is een nieuwe SEO ranking factor

Mobile

In april 2015 heeft Google een cruciale aanpassing in de algoritmes doorgevoerd. Mobile friendlyness van web-sites is vanaf nu een ranking factor.

Mobile

Of een web-site Mobile is, speelt vanaf nu een rol ivm de resultaten van een zoek-opdracht. Firma’s zonder een mobile versie van hun site scoren vanaf nu slechter in de search engine result pagina’s.

Er wordt anno 2015 meer dan ooit mobiel gezocht. De zoekmachine reus volgt met deze update de mobiele hype. Immers, indien mensen via een mobile device op een traditionele webpage aankomen, zijn ze bijna steeds weer weg, gewoon omdat dergelijke internetsites te langszaam zijn.

Mobilegeddon

Is een site niet mobiel-vriendelijk, dan maak je het jezelf gewoon moeilijk. Want als je wegzakt uit de top 5 van de SEO-resultaten voor je meest relevante zoektermen, verlies je veel potentiële klanten. De nieuwe aanpassing wordt trouwens ook wel mobilegeddon genoemd, een verwijzing naar het bekende monster.

Als een website nog niet geschikt is voor mobile devices, dan is het goed omweten dat die niet in 1 klap al zijn mobiel verkeer verloren heeft. Maar de kans is well zeer reëel dat het zoekverkeer ervan de komende maanden stukje bij beetje zal afkalven.

Test op een site Mobile vriendelijk is

Hoe kan je checken of een site mobile friendly is ? Google heeft hiervoor een gratis tool gemaakt. Vul de domeinnaam in en Google controleert quasi meteen of het domein mobielvriendelijk is. Is diat niet het geval, dan ontvang je een adviezen om daar verandering in te brengen. De volgende aspecten zijn hiervoor een must:

  • geen plaatjes met zware kilobytes
  • geen kleine lettertypes
  • geen links te dicht op elkaar

Er zijn nog véééél meer ranking factoren

Opgelet, opgelet: mobielvriendelijkheid is slechts 1 van de vele ranking-factoren. Denk dus niet als je deze ene op orde hebt, dat je SEO-klus geklaard is. Unieke content is en blijft een hele belangrijke.

Dus

Indien je internetsite hebt en die is nog niet mobiel-vriendelijk, zorg er dan asap voor dat deze dat wel wordt. Anders gaan je SEO posities achteruit en verlies je binnen afzienbare tijd vele nieuwe potentiële klanten.