De beste gratis SEO tools

Gratis SEO tools

Je wilt graag meer inzicht krijgen in de positie van je website. Waar staat deze in de zoekresultaten van Google? Of op welk zoekwoord wordt ik het beste gevonden? Hierbij kunnen gratis SEO tools je alvast goed op weg helpen. Want de gratis SEO tools die wij jullie gaan voorstellen bieden een antwoord op deze vragen. Maar daarnaast vergemakkelijken ze het leven van de online marketeer. Door deze tools te gebruiken weet je wat je sterke en zwakke punten zijn. Je kan je website optimaliseren op het gebied van SEO en zelfs hoger scoren in Google. 

Maar jammer genoeg zijn deze SEO tools vaak betalend. Maar wij gingen op onderzoek uit en vonden enkele gratis SEO tools. Ze geven je tips en belangrijke informatie over je huidige positie in de zoekresultaten. 

Benieuwd? Lees dan snel verder. 

Fat Rank 

FatRank

De eerste gratis tool waar we jullie kennis mee laten maken is Fat Rank. Dit is een Google Chrome extensie waarmee je de prestaties van je website kan analyseren. Deze tool is eigenlijk zeer handig in gebruik. Je vult het zoekwoord in dat jij belangrijk vindt. Dan kies je het land waarop je je richt en klik je op check. De extensie gaat dan op zoek op welke plaats jij staat. Wanneer je niet in de top 100 staat, zal hij niet je exacte plaats weergeven. Maar hierdoor weet je dus wel dat je voor een bepaald zoekwoord je website kan optimaliseren. Je hoeft dus niet meer de volledige SERP’s af te gaan om je positie binnen Google te kennen. 

SEO Minion 

SEO Minion is een SEO tool die verschillende functies bevat. We leggen kort uit wat de verschillende taken: 

  • Analyse van een on page SEO: de SEO tool analyseert de HTML van een webpagina en bekijkt welke informatie je kan helpen om verder te optimaliseren. 
  • SERP preview geven: laat jouw website in een zoekresultaat zien en werkt dit in realtime bij.
  • SERP locatiecontrole: het laat zien hoe jouw resultaten in een ander land in een andere taal eruitzien. 
  • Markeren van links: het bekijkt alle links, zowel de interne als externe voor elke webpagina.
  • Controleren van niet-werkende links: bekijkt alle link
  • Controleren van hreflang: controleert of het label en de retourtags van de hreflang aanwezig zijn. 

Ubersuggest

Ubersuggest is een tool die ontwikkeld is door Neil Patel. Het is een gratis tool die je helpt bij het zoeken van zoekwoorden. Een zoekwoordenonderzoek is één van de belangrijkste stappen voor een succesvolle SEO strategie. De juiste zoekwoorden zijn cruciaal voor je website. Dankzij deze SEO tool krijg je heel wat idee, zowel long tail als short tail keywords. 

Daarnaast zie je ook het zoekvolume, de concurrentie, CPC en seizoensgebonden trends. Deze tool helpt je dus op weg voor je organische SEO en je betaalde PPC. 

Google Trends 

Google Trends is een gratis tool die aangeboden wordt door Google. Doordat hij gratis is, wordt hij vaak onderschat. Via deze tool kan je alle trending zoekopdrachten ontdekken. Ook krijg je inzicht in de populariteit van een zoekwoord tijdens een bepaalde periode. Zo kan je bekijken welke piekperiode je het beste actie onderneemt. 

GTmetrix

GTMetrix

GTmetrix vertelt je alles over de laadsnelheid van je website. Dit is toch wel één van de betere gratis testen die er op de markt zijn. Aangezien België nog niet goed ondersteund wordt als locatie, neem je het beste Londen. 

Wanneer de GTmetrix je site gescand heeft, zal deze ook suggesties aanbieden om deze sneller te maken. 

Je krijgt een mooie lijst die goed aanduid om welke bestanden en/of pagina’s het nu juist gaat. 

Screaming Frog 

Screaming Frog

We horen sommige al denken, Screaming Frog is toch niet gratis? Nee, dat klopt. Maar er is wel een gratis versie. De gratis versie is wel beperkter in mogelijkheden. Maar je kan tot zeker 500 URL’s crawlen. Screaming Frog is dus een websitecrawler. Je zal deze tool wel eerst moeten downloaden voor je deze kan gebruiken. Deze tool gaat eigenlijk je website gaan analyseren op technisch en on page SEO problemen. 

Wanneer de analyse gedaan is, zal en een rapport ontvangen met de potentiële problemen zoals duplicate content, HTTP header fouten, enz. 

Web.dev

Web.dev is een gratis tool aangeboden door Google. Het meet de performance van je website. Aan de hand van de resultaten zal je enkele suggesties krijgen om de performance van je website te verbeteren. 

Web.dev geeft je ook nog tips mee om de user experience te verbeteren alsook de leesbaarheid van je content. Web.dev is dus de ideale took om je website te optimaliseren voor het crawlen en ranken van Google. 

Yoast SEO 

Yoast SEO

Dit is eigenlijk de must have plugin van WordPress. 

Deze gratis plugin biedt heel wat SEO functie, waardoor het eenvoudiger wordt om je website te optimaliseren. Het biedt daarnaast ook een snelle SEO-analyse en tips om je pagina nog beter te maken. 

Wanneer alles ingesteld is, krijg je een preview te zien van je snippet in Google. Ook je website verifiëren in Bing of Google Search Console kan rechtstreeks via Yoast. 

Wayback machine 

Wayback Machine

Op het eerst zich lijkt dit ook geen SEO tool. Toch kan je deze tool inzetten. Je kan namelijk kijken of je URL ooit al eens bestaan heeft. Dankzij de wayback machine kan je dus zien hoe een website er in het verleden uitzag. 

Daarnaast is deze tool ook geschikt om je SEO-strategie te verbeteren. Volgende zaken krijg je namelijk te zien: 

  • Website wijzigingen 
  • Sitestructuur identificeren 
  • Oude redirect-mogelijkheden opzoeken 
  • Oude content terugvinden 
  • …. 

Google Analytics

Eigenlijk is Google Analytics geen echte SEO tool. Maar het is wel onmogelijk om aan SEO te doen zonder Google Analytics. Je krijgt hier eigenlijk zeer veel informatie die je vertel of je SEO-inspanningen de moeite waard waren. 

Je vindt er gegevens terug zoals organische verkeer, bouncepercentage, verkeersbronnen, time on site, paginasnelheid, enz. 

Daarnaast is het ook handig om de verschillende Google tools met elkaar te combineren. Via Google Search kan je de zoekwoorden zien die mensen gebruiken om je website te vinden. 

Heb je ondertussen bovenstaande tools al gebruikt? Ben je nog steeds niet wijzer of kan je ergens hulp gebruiken? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen.