Betaalde links en SEO: Waarom je voorzichtig moet zijn

Betaalde links website

Websites zullen in de zoekmachines van Google, Bing en Yahoo beter ranken wanneer het veel inkomende hyperlinks heeft. Maar het verkrijgen van relevante backlinks is een tijdrovende strategie. Daarom is het steeds verleidelijker betaalde links te proberen.

Natuurlijk krijg je met fantastische content vanzelf backlinks van andere sites. Als je al met linkbuilding bezig bent geweest weet je dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Om die reden overwegen website eigenaren om te betalen voor hyperlinks. Google is zeer tegen betaalde links. Voor Google is dit valsspelen, ze willen dat je op een natuurlijke manier backlinks krijgt. Je moet het volgens hen verdienen. Google kan jouw website volledig weghalen van de SERP als ze merken dat je links hebt aangekocht.

Wat zijn betaalde links?

Wanneer we de betekenis van betaalde links uitleggen moeten we een onderscheid maken tussen “betaalde links op web directories” en “betaalde links op relevante kwaliteitssites”.

Betaalde links op web directories

Dit zijn websites die geen relevantie en een lage autoriteit of Pagerank hebben. Je concurrenten kunnen ook hun links plaatsen. Google kan met haar Penguin updates deze directories al goed opsporen en bestraffen. Wanneer je al een lange tijd geen externe links hebt en nu opeens honderden bij zulke sites, reken er maar op dat Google dit opmerkt en bestraft.

Zoals je kan zien zijn betaalde links op deze directories alleen maar negatief voor je website.

Betaalde links op relevante kwaliteitssites

Veronderstel dat je een webshop voor planten en tuinieren hebt. Je contacteerd een blogger met de vraag voor een backlink. In ruil hiervoor betaal je de blogger een vaste vergoeding van bijvoorbeeld 80 euro per jaar. Dit is een betaalde link. Het verschil met de link van de directory is dat dit wel een relevante link is. Deze links zijn niet op te sporen, want alleen jij en de blogger weten het.

Hier zijn wel nadelen aan deze techniek verbonden.

 • Wat als ze opeens meer geld vragen, eerst vroegen ze 80 euro en nu vragen ze 800 euro per jaar?
 • Wat als de concurrent meer biedt en jouw link verwijdert wordt?

Zorg daarom voor goede content op je site, op deze manier krijg je organisch backlinks zonder dat je moet betalen.

Hoe ziet Google betaalde links?

Volgens Matts Cutts, voormalig hoofd van Google’s webspam, is Google zeer voorzichtig bij het bestraffen van betaalde links. Een verkeerde aanpak bij het bestraffen van een betaalde link kan negatieve gevolgen hebben voor Google, evenals nadelig zijn voor de gebruiker. Om deze reden vindt Google het belangrijk om op een behoedzame manier om te gaan met deze links.

In 2013 werd al over deze problematiek gesproken:

Voor webmasters is het geen geheim dat links van hoge kwaliteit een grote waarde is voor een hoge ranking. Google is er aan de andere kant bewust van dat ze betaalde links moeten kunnen onderscheiden van natuurlijke links. Dit blijft echter een grijs gebied, want hoe en wanneer kan een zoekmachine bepalen of een backlink betaald is of niet? Hoewel Google niet in detail uitlegt hoe ze dit doen, bieden ze wel een aantal richtlijnen aan:

 1. Links die overduidelijk betaald zijn: dit zijn vaak websites die openlijk deze links te koop aanbieden.
 2. Maar wat als iemand niet betaalt voor een backlink in euro’s maar bijvoorbeeld een maaltijd aanbiedt? Wordt dit dan ook beschouwd als een betaalde link? Matt Cutts heeft verduidelijkt dat ze rekening houden met de volgende aspecten:
  • Wat is de waarde van de vergoeding die je krijgt voor de backlink? Een gratis trui, lunch of een proefabonnement voor een magazine hebben allemaal een heel andere waarde dan een betaalde vakantie.
  • Is de vergoeding een cadeau of alleen tijdelijk uitgeleend? Het maakt een groot verschil als je een auto of laptop te leen krijgt voor een blog (die je daarna door zal sturen naar de volgende reviewer) in vergelijking met een definitieve schenking.
  • Wie is de doelgroep en wat is de intentie? Een gratis proefabonnement heeft normaal gezien niet de bedoeling om een link te ontvangen maar wel om een verkoop te realiseren na de test. Eveneens voor de koper die in de post van zijn aankoop doorlinkt naar de verkoper. Het is heel anders voor websites die zeggen: “Geef ons een gratis pc en we schrijven een goede review met backlinks”.
  • Is het een verwachting of een verrassing? Voor filmrecensenten is het te verwachten dat ze gratis een film mogen kijken. Maar als ze een gratis smartphone krijgen, kan dat worden beschouwd als een verrassing.
  • De Google-richtlijnen voor zoekopdrachten zijn ook gerelateerd aan deze problematiek.

Zo zegt Cutts het letterlijk:

Google SpamBrain update van december 2022

Google’s AI-gebaseerde spam preventie systeem heet SpamBrain. Dit preventiesysteem detecteert spam maar ook websites die betaalde links kopen en sites die worden gebruikt om uitgaande links door te geven. De SERP ranking kan hierdoor veranderen, aangezien spam links worden verwijderd en de linkwaarde van die onnatuurlijke links verloren gaat. Deze update is van toepassing op alle talen.

Ons advies voor betaalde links

De risico’s van betaalde links zijn te groot. Ons advies is om niet te betalen voor links van andere websites. Je kan beter het budget investeren in goede site-content, want goede content krijgt vanzelf links. Deze links hebben geen risico en zijn gratis.