Google lanceert de Google Penguin 3, specialisten kijken er al naar uit.

Google Penguin 1 en 2 haden al een zware impact op de SERPs van vele websites. De afgelopen twee jaren gingen webverantwoordelijken vol aan de slag om backlinks, die door Penguin als black hat beoordeeld werden, te verwijderen om zo hun sites bij de volgende Google Penguin update er beter van zouden worden. Tot nu is de beloning voor al die inspanningen er nog niet echt geweest omdat Penguin een apart staande algoritme is. Het is geen onderdeel van de frequente zoekmachine updates. Dus: pas na een nieuwe Penguin aanpassing zullen de SERPs (search engine result pages) weer geactualiseerd worden.

Zodra Google Penguin 3 gelopen heeft, wordt verwacht dat websites met opgeschoonde backlinks beter gaan scoren in de SERPs. Alleen, websites die de afgelopen twee jaren niets hebben gedaan om een linkingprofiel te verbeteren, zullen snoeihard geraakt worden, met alle gevolgen van dien: significante daling van zoektermen in de SERPs, quasi geen SEO-bezoekers, veel minder orders, minder sales, enz. Google man Matt Cutts heeft dat verschillende malen herhaald. Sinds de laatste Penguin update van oktober vorig jaar, werken de techneuten van Google nu al bijna een jaar aan de nieuwe actualisering. Of Penguin 3 er komt, is niet het probleem. De vraag is enkel wanneer precies. Waarschijnlijk nog voor eind 2014.

Wat te doen ter bescherming tegen Penguin ?

Stap 1 is nagaan of je site is “besmet” door Penguin. Gebruik deze praktische site Penguin Penalty Analysis Tool. Deze tool geeft weer hoe je bezoekersaantallen vaieerden na de 5 Penguin updates. Indien je een merkbare val precies na een Penguin actualisering ziet, kan het zijn dat je website door Penguin is opgemerkt.

Is je site geraakt door Penguin, voor dan snel een link audit opdat elke link 100% conform is met Google Webmaster richtlijnen. Voorkom zo dat al je SEO-posities door de komende Penguin 3 naar de knoppen gaan. Houd er rekening mee dat je, ook nadat je alle backlinks hebt gecleaned, maanden zal moeten wachten op stijgingen van de SERPs. Dus tot de eerstvolgende nieuwe Penguin actualisering..

Misschien ondervind je site nog geen nefaste gevolgen van de vorige 5 Pinguïns. Opgelet: sommige spammy links die tot nu niet werden gedetecteerd, kunnen nou wel opgepikt door Penguin 3. Heb je in het verleden betaald om 10.000-den goedkope backlinks te kopen, dan loop je groot gevaar. Neem geen risico en clean op, als je nog kan! Immers, het is alles behalve evident om aan 10.000 wil vreemde sites, vaak ergens in het Verre Oosten, te vragen om je link te verwijderen van hun site. Wil je toch het risico lopen ? Bedenk dan maar vast een strategie om een jaar lang zonder zoekmachine optimalisatie toch surfers op je site te loodsen.

Eens je alle links hebt gecleaned: stop voor eens en altijd met die oude stempel manier van link building . Het is echt tijd-verlies en je SERP’s zullen alleen maar slechter worden. Verdien je backlinks en doe vanaf nu enkel nog aan natuurlijke linkbuilding.

Google Penguin-aanpassingen

Google verbetert op continu haar zoekalgoritmes. Veel van die verbeteringen hebben een naam, zoals Penguin. Maar je hebt ook nog PandaKolibrie . Hier een overzicht van de Google updates . Tot nu hebben we dus vijf Google Penguin updates gehad, waarvan de laatste alweer dateert van oktober 2013.

  • Pinguïn 1: april 2012
  • Penguin 1.1: mei 2012
  • Pinguïn 1.2: oktober 2012
  • Penguin 2: mei 2013
  • Pinguïn 2.1: oktober 2013
  • Penguin 3: november 2014 ???

Besluit

Controleer frequent of je backlinking profiel van jouw website nog in orde is. Constateer je je spammy links, clean direct op. Want de eerstvolgende Google Penguin 3 zal anders keihard en meedogenloos toeslaan.