Screaming Frog: website optimalisatie tool

Banner - screaming frog

Wat is Screaming Frog? 

Screaming Frog is een desktopapplicatie die je website crawlt zoals de Googlebot dit doet.Door gebruik te maken van deze applicatie kan je ervoor zorgen dat de SEO van jouw webpagina’s veel verbeteren. Ze helpen je ook met veel voorkomende SEO-problemen. Vanuit het SEO-perspectief gaan ze snel je website analyseren, controleren en beoordelen.Op basis van de gegevens die eruit komen, kan je dan je website aanpassen aan de noden van je bezoekers. Doordat je website automatisch geanalyseerd wordt, bespaart dit jou veel tijd.Het gebruik van deze applicatie is dan ook volledig gratis. Ben je benieuwd hoe je met Screaming Frog aan de slag kan gaan?Lees dan zeker hieronder verder. 

Screaming Frog downloaden en installeren.

Eerst en vooral moeten we het programma Screaming Frog downloaden en installeren.De applicatie is beschikbaar voor zowel Windows, Mac als Linux.Zoals eerder vermeld is deze applicatie gratis echter kan je ook een licentie aankopen. Deze licentie zorgt ervoor dat je nog extra functies krijgt en je meer dan 500 URL’s kan crawlen. We leggen hieronder nog even kort uit hoe je de applicatie kan installeren: 

  1. Applicatie downloaden website van Screaming Frog
  2. Installeer het programma en volg het installatieproces.
  3. Wanneer je de gratis versie zal gebruiken, kan je deze stap overslaan. Anders kan je hier je licentiecode aanvragen.
  4. Na het invullen van je licentiecode, dien je de applicatie opnieuw op te starten.Je zal nu merken ja de limiet verhoogd is en je hebt nu toegang tot de extra betalende functies. Bij de betalende versie kunnen best vooraf enkele zaken ingesteld worden.Beschikt je computer over een SSD, dan zorg je er best voor dat je overschakelt naar de ‘Database-opslagmodus’.Dit kan je doen door volgende stappen te volgen: Ga naar configuratie > Systeem > opslag > selecteer database-opslagmodus.Heb je geen SSD beschikbaar? Dan kies je best voor de RAM-opslagmodus. Ziezo nu alles ingesteld is kunnen we starten met crawlen. 

Je website crawlen

Nadat alles op een correcte manier ingesteld werd, kunnen we eindelijk beginnen aan het crawlen.Dit doe je als volgt: 

  1. Je voert de URL in van de website dat je wil crawlen.
  2. Druk op start. Wanneer je graag nog een extra subdomein wil crawlen, zal je eerst nog enkele wijzigingen in de configuratie moeten toepassen.Configuratie > Spider > alle subdomeinen crawlen. het crawl proces kan even duren, dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de website. De vooruitgang kan je volgen in de rechterbovenhoek. Wanneer het proces gedaan is, zal je veel extra informatie ontvangen. Hieronder leggen we kort even de belangrijkste functies uit, zodat je gemakkelijk aan de slag kunt gaan om je website te optimaliseren: ·      Het vinden van Broken links, omleidingen en fouten.·      Paginatitels en metabeschrijvingen analyseren.·      Genereren van XML-sitemaps

Het vinden van broken links, omleidingen en fouten 

Een van de belangrijkste functies is het vinden van broken links. Dit zijn ‘Orphan pages’ of pagina’s die niet meer bestaan. Maar hoe kunnen we deze pagina’s terugvinden in Screaming Frog? Wanneer het crawelen gedaan is, krijg je alle interne links met een HTTP-statuscode.Onder het tablad ‘response codes’ krijg je alle HTTP-statuscodes te zien van jouw website.Hieronder hebben we de belangrijkste opgesomt:·  

  • 200: OK·      
  • 301: Permanente omleiding·    
  • 302: Tijdelijke omleiding·      
  • 404: niet gevonden·      
  • 500: serverfout·      
  • 503: niet beschikbaar

 Het is belangrijk dat je eerst de 301- en 302- fouten bekijkt en pas daarna de 404- fouten.404- pagina’s bestaan niet, je kan dit dus oplossen door een 301- omleiding naar een relevante pagina. De interne verbroken links kan je hier ook bekijken. Klik op een URL met een 4xx- of 5xx- statuscode en het tabblad ‘in-links’. Hier kan je de lijst met links naar verbroken URL’s bekijken. 

Paginatitels en metabeschrijvingen analyseren 

Een tweede belangrijke functie is het kunnen analyseren van paginatitels en meta descriptions.De vereisten voor een goede paginatitel zijn heel eenvoudig:·     

  •  Elke pagina heeft een unieke titel.·      
  • Belangrijkste trefwoord staat aan het begin van de titel.·     
  •  Titel mag niet langer dan 60 tekens zijn.

 Screaming Frog zal je paginatitels crawlen en wanneer deze niet aan deze drie vereisten voldoen, zal hij dit aangeven.Zo krijg je de mogelijkheid om deze aan te passen en te optimaliseren. Screaming Frog crawlt niet alleen je paginatitels, maar ook de meta description.Je kan er best voor zorgen dat je dit zelf zo optimaal mogelijk voorstelt. Doe je dit niet zelf, dan zal Google automatisch een willekeurig stuk tekst van je webpagina. Bij een meta description zijn er geen vereisten zoals bij een paginatitel. Houdt er wel rekening mee bij het zelf opstellen dat deze maximum 160 tekens mag zijn, anders zal Google een stuk van de tekst afknippen. Klik bij je URL op ‘SERP-Meta-tabblad’ onderaan je scherm. Hier kan je bekijken waar je nog geen meta description hebt toegevoegd. Daarnaast kan je daar ook de titel en meta veranderen en bekijken hoe deze eruit zien op zowel desktop, tablet of smartphone. 

Genereren van XML-sitemaps. 

Als laatste kunnen we Screaming Frog gebruiken voor het genereren van een XML-sitemap. Een XML-sitemap helpt Google bij het crawlen van je website.Het is een lijst met alle links die van jouw pagina zijn.Meer uitgebreide informatie over XML -sitemaps vind je hier. Bovenaan je scherm ga je naar sitemaps en kies je voor XML-sitemap maken.Screaming Frog maakt dan automatisch het bestand op. Achteraf kan je dan handmatig de prioriteiten aanpassen en de frequentie van bepaalde pagina’s wijzigen.  Kortom met Screaming Frog kan je verschillende elementen op je website analyseren. Het is een goede tool om je website te optimaliseren voor zowel de bezoeker als de Googlebot.